Pornind de la locația curenta a Bibliotecii din Cruzești, aceasta este amplasata în incinta atelierului gimnaziului nr.75, fostul sediu al punctului medical. Până atunci, Biblioteca își avea sediul în incinta Casei de cultură (care la moment este demolată). Ideea de amplasare într-un spațiu mai luminos și mai plăcut cititorilor a pornit de la participarea în cadrul unui concurs național, în parteneriat cu proiectului “NOVATECA”.Datorită suportului din partea administrației locale, în luna Mai a anului 2011, a fost posibila transferarea într-un loc mai luminos, mai spațios și mai plăcut cititorilor, astfel încât condițiile concursului să poată fi îndeplinite cu succes. Respectiv, cu acordul APL și al Consiliului Comunal Cruzești biblioteca publică din localitate a devenit paticipantă în cadrul programului NOVATECA, desfășurat cu susținerea Ministerului Culturii al Republicii Moldova și a Fundației Bill și Melinda Gates (SUA), în urma căruia biblioteca a fost dotată cu trei computere performante și o imprimantă multifuncțională, care permit cititorilor accesarea, păstrarea și multiplicarea informației solicitate mult mai rapid. Această modalitate modernă de accesare a informației sporește numărul de cititori al bibliotecii, în special, al copiilor, care nu dispun la domiciliu de serviciile Internet.
Orarul de lucru al bibliotecii:
Luni –Vineri
9.00 – 17.00
Bibliotecare – Svetlana Bondarciuc
Stela Dobroviceanu
mail biblioteca@cruzesti.md
tel. 022419 996
La moment, pe lângă fondul de carte modern, puteți beneficia de serviciile mediatecii: acces internet gratuit, imprimanta, scaner, xerox și fax!
Așteptăm sugestiile dvs., pentru lărgirea și îmbunătățirea serviciilor prestate și vă așteptăm în vizită.
CĂRȚI În prezent fondul bibliotecii conține circa 6000 de exemplare de cărți. An de an, se alocă câte 7lei/cap de locuitor, prin urmare se ajunge la un buget de aproximativ 14 mii lei/an pentru procurarea cărților. În atenția iubitorilor de cărți ale scriitorilor internaționali, aici puteți găsi o varietate de titluri dupaq placul fiecăruia. Doamna Svetlana Bondarciuc povestește cu tare mult entuziasm despre tactica ei de a nota titlurile cărților la cerința cititorilor, care lipsesc de pe rafturile bibliotecii. Astfel, făcându-și o lista a celor mai solicitate cărți, din bugetul alocat, acestea sunt neapărat procurate. Doamna Svetlana mai spune că în ultimii ani, cărțile din domeniul psihologiei, și a dezvoltării personale sunt din ce în ce mai solicitate. “Prin urmare, facem tot ce ne stă în puteri pentru a oferi tinerilor din localitate cât mai multe volume din aceste domenii care contribuie direct asupra dezvoltării viitoarei generații, căci până la urmă acesta ne este scopul primordial..” spune doamna Svetlana, femeia care are grija să răspândească dragostea pentru lectură locatarilor satului nostru.
Din cateogia „Lecturi captivante pentru cei mici”
Copiii din Cruzești se pot bucura de lecturi captivante, colorate, ale autorilor noștri și nu doar. Suntem norocoși să spunem că avem parte de o varietate largă de cărți după preferințele fiecărui copil. Vă așteptăm cu drag la noi, împreună cu copilașii voștri. Avem cărți pentru mic și mare!
DESPRE COLABORAREA CU BESTSELLER Exact! Biblioteca din Cruzești are parte de frumoasa colaborare cu prima librărie online din Republica Moldova, Bestseller. În fiecare an, cei de la Bestseller fac donații Bibliotecii noastre. În ultimii ani, au fost înregistrate următoarele informații cu privire la donațiile făcute: În anul 2016, 24 titluri de cărți (aprox. 2000 mdl.) În anul 2019, 17 titluri de cărți (aprox. 2380 mdl.) În anul 2020, 26 titluri de cărți (aprox. 3835 mdl.) În anul 2021, 23 titluri de cărți (aprox. 3520 mdl.) Cum am mai menționat anterior, cărțile sunt selectate după propunerile si preferințele locatarilor.
ÎNTÂLNIRI ORGANIZATE ÎN INCINTA BIBLIOTECII
„IGIENA DENTARĂ”
Evenimentul „Igiena dentară” care a avut loc datorită voluntarilor ca doamna Valentina Suruceanu din cadrul proiectului „Inimi solidare” alături de medicul de familie al satului Cruzești, doamna Ana Rotaru. Copiii au fost instruiți cu privire la importanța îngrijirii danturii, și au învățat exerciții utile puse in aplicație pe parcursul evenimentului.
„ÎNTRE NOI FETELE”
Evenimentul „Între noi fetele”, a fost organizat cu ajutorul medicului de familie, doamna Ana Rotaru, si a doamnei Maria Ivanovna. În cadrul evenimentului, au fost explicați termeni precum ciclul menstrual, fazele ciclului (foliculară, ovulatorie, luteală), hormoni, dureri menstruale și alte subiecte legate de sănătatea feminină. Elevele claselor a VIII-a și a IX-a gimnaziului Nr.75 au avut posibilitatea sa acorde întrebări, și să afle lucruri utile despre propriul corp și schimbările care au loc la nivel hormonal.CREAREA UNUI CENTRU MULTIFUNCȚIONAL