Cruzeștenii se mândresc cu consăteanul lor Mihai Grati (n.5 mai 1939), care este considerat un artist deosebit și unic în Basarabia.
Venit dintr-o generație atinsă de război, foamete, colectivizare, rătăciri sovietice și ieșire la o pseudo-democrați
Artistul nu-și pierde specificul național, nu se desprinde de plaiul natal, dimpotrivă, penetrează și mai profund, slobozind rădăcini investigătoare în evoluția culturii noastre.
Toate lucrările maestrului țin de o tematică civică națională, precum și de o moralitate umană. ”Călușarii”, ”Malanca”, ”Plai natal”, Grădina Moldovei”, ”Sacul bunelului”, ”Amintire de satul natal”, toate acestea nu sunt pur și simplu titluri, ci niște sugestii ale unei personalități cu o concepție individual matură bazată pe anumite atitudini față de lume, viață, societate, om, natură.
Colaborator științific al AȘM, un mare artist plastic, lucrările lui Mihai Grati sunt expuse în diverse muzee și colecții particulare.
Este autor și participant la peste 40 de expoziții în Moldova, România, Rusia, Anglia, Franța, Germania.
O personalitate notorie a comunei Cruzești este și Tudor Scurtu (n.8 martie 1949), un architect talentat, care a participat la mai multe expoziții orășănești și unionale. Este autorul interiorului Hotelului ”Cosmos” din Chișinău, al Muzeului Unității din or. de pe Neva. A proiectat în Vologda Muzeul lui Mojaiski.
Avea doar 3 luni și 27 de zile, când împreună cu părinții a fost aruncat într-un vagon pentru vite, supraîncărcat cu oameni speriați și dus zile și săptămâni pînă ăn Siberia, de unde fugeau și fug până și fiarele sălbatice.
Școala de 8 ani o absolvește, totuși, revenit peste ani, în Cruzești. Era pictorul școlii, ocupa locuri de frunte la diferite expoziții locale și rationale.
În present locuiește împreună cu familia sa în orașul Sankt-Petersburg